AAN VRAGEN

“Iedereen erkent de waarde van een betekenisvolle daginvulling”

Bij Middin en Cordaan zijn de jobcoaches en werkbegeleiders vaak succesvol in de begeleiding van een cliënt met LVB+ naar betaald werk. Maar hoe doen ze dat precies? Het blijkt moeilijk om daar woorden aan te geven. Met steun van het Zorgondersteuningsfonds gaan Cordaan en Middin op zoek naar de werkzame elementen van hun aanpak. Hanneke Kappen, projectleider en coördinator specialisatie werk bij Middin: “We willen hun begeleidingsstijl overdraagbaar maken.”

“Wij werken sinds een paar jaar met het methodisch kader LifeWise voor de begeleiding van mensen met een licht verstandelijke beperking en complexe problematiek (LVB+). Dit kader hebben we samen met Cordaan ontwikkeld. Het biedt handvatten om de cliënt te begeleiden naar een zo zelfstandig mogelijk leven. LifeWise omvat 16 handvatten verdeeld over 4 pijlers. Het handvat ‘zorgen voor betekenisvol werk of een betekenisvolle daginvulling’ is onderdeel van de pijler ‘inbedden’. Jobcoaches (Middin) en werkbegeleiders (Cordaan) krijgen de opdracht cliënten te begeleiden naar betaald werk. Dat is een traject met verschillende stapjes of tredes. Het doel is natuurlijk trede 6: betaald werk zonder ondersteuning. Maar dat is niet altijd haalbaar. Dan proberen de jobcoaches en werkbegeleiders zo ver mogelijk te komen.”

Hanneke Kappen

“Zowel bij Cordaan als bij ons viel het op dat de werkbegeleiders of jobcoaches vaak succesvol zijn in het begeleiden van cliënten naar betaald werk. Maar ze kunnen niet vertellen wat ze precies goed doen. Gevoel en intuïtie spelen een belangrijke rol. Ze zijn vaak ‘onbewust bekwaam’. Wij willen woorden geven aan wat ze doen. Zodat we de werkzame elementen van hun manier van begeleiden kunnen overdragen aan andere begeleiders.”

“Jobcoaches en werkbegeleiders bewegen zich in een complexe wereld. Ze moeten aansluiten bij de cliënt en zijn netwerk, maar ook bij de werkgever, de gemeente en het UWV. Stel dat een cliënt vakkenvuller kan worden bij een supermarkt, maar nog niet het volledige takenpakket aankan. De jobcoach of werkbegeleider kijkt dan wat past bij de belastbaarheid van de cliënt en gaat in gesprek met de werkgever. Daar zijn bepaalde competenties voor nodig. Die begeleidingsstijl willen we overdraagbaar maken. Zodat ook andere begeleiders het kunnen leren. Iedereen erkent de waarde van een betekenisvolle daginvulling. Ons doel is dat meer jobcoaches of werkbegeleiders weten hoe ze cliënten het beste kunnen begeleiden. Zodat wij meer cliënten kunnen begeleiden naar de best passende plek. Zo kunnen we hun ontwikkeling en toekomstperspectief vergroten.”

Hieronder zie je een video over het inmiddels afgeronde project.

Job Wise