AAN VRAGEN

“Een signaleringsplan op maat op de smartphone”

De meeste cliënten met ernstige psychische aandoeningen hebben hun signaleringsplan niet altijd bij de hand, maar hun smartphone wel! Kan een signaleringsplan op de smartphone misschien uitkomst bieden? Met steun van het Zorgondersteuningsfonds onderzocht verpleegkundig specialist José Bom wat de app Mijn Oplossingen voor cliënten kan doen. “Het zelfvertrouwen van de meeste cliënten nam toe.”

“Voor dit onderzoek zijn zo’n 100 cliënten van GGZ Drenthe de app Mijn Oplossingen gaan gebruiken. Acht van hen heb ik uitgebreid geïnterviewd. De resultaten waren overwegend positief. Heel mooi vond ik bijvoorbeeld dat cliënten hun problemen als uitdagingen gingen zien. Dus niet ‘ik slaap slecht’, maar ‘ik wil beter slapen’. Of ‘ik wil mijn eetbuien voorkomen’. De cliënt met de eetbuien had muziek en foto’s in de app gezet, voor als ze een eetbui voelde aankomen. In haar signaleringsplan stond dat ze dan afleiding moest zoeken. Met de app kon ze dat met één druk op de knop doen. Ook prettig aan een app op de telefoon: het valt niet op als een cliënt zijn signaleringsplan en persoonlijke oplossingen raadpleegt. Want iederéén zit continu op zijn telefoon. Een van de cliënten vond het heel spannend om met de bus te reizen. In het bushokje kalmeerde hij zichzelf door foto’s te kijken in de app. Niemand vond dat gek.”

José Bom

“Voor veel cliënten was de app dus echt een uitkomst. Ze voelden zich gesterkt. Hun zelfvertrouwen nam toe, net als hun gevoel van zelfstandigheid. Ze konden immers zelf beslissen wat en wanneer ze iets wilden inzetten. Maar niet alle cliënten konden er goed mee overweg. Eén cliënt vertelde bijvoorbeeld dat ze erg chaotisch wordt als ze slecht slaapt. Dan kon ze ook de app niet goed gebruiken. Ze vergat steeds haar wachtwoord. Het frustreerde haar enorm dat ze telkens een nieuw wachtwoord moest aanvragen. Het maakte haar zelfs achterdochtig.”

“Uit het onderzoek kwamen ook tips naar voren. Bijvoorbeeld dat cliënten met de app moeten oefenen op momenten dat ze zich goed voelen. Zodat ze het zich eigen kunnen maken. En snel hun oplossingen kunnen vinden als dat een keer nodig is. Ook is het belangrijk dat de hulpverleners rondom de cliënt begrijpen hoe de app werkt. Zodat ze kunnen helpen als de cliënt er zelf niet uitkomt. En er moet een laagdrempelige helpdesk zijn. Bij voorkeur een helpdesk waar cliënten face-tot-face terechtkunnen. Om even samen naar de app te kijken. Anders blijft het al snel te abstract.”

José voerde het onderzoek uit als verpleegkundig specialist bij GGZ Drenthe. Inmiddels werkt ze als verpleegkundig specialist bij GGz Centraal.

In deze video ziet u een uitleg over het onderzoek.

Video over het onderzoek naar signaleringsplan-applicatie ‘Mijn oplossingen’.