AAN VRAGEN

“In twee jaar tijd ben ik enorm gegroeid”

Maarten Wirtz, fysiotherapeut bij Topaz Revitel, is al jaren bezig met innovatie. Vanuit de praktijk zoekt hij naar manieren om de zorg te verbeteren. Om zijn theoretische basis te versterken, volgde hij de masteropleiding Innovatie in Zorg en Welzijn aan de HU. Het Zorgondersteuningsfonds maakte dat mogelijk. “Het heeft me heel veel opgeleverd.”

“Ik ben al sinds 2012 bezig met innovatie: van beeldschermtechnologie en apps tot kleine aanpassingen in de dagelijkse zorg. Out of the box denken en nieuwe mogelijkheden zien vind ik ontzettend leuk. Mijn uitgangspunt is de zorg verbeteren voor cliënten. Praktijkervaring heb ik genoeg, maar de theoretische basis ontbrak nog een beetje. Daarvoor wilde ik de masteropleiding Innovatie in Zorg en Welzijn volgen. Maar ik zag het niet zitten om een opleiding naast mijn werk te doen. Dankzij het Zorgondersteuningsfonds kon ik twee jaar lang twee dagen per week aan mijn studie besteden: één dag school en één dag om te studeren.”

Maarten Wirtz

“In twee jaar tijd ben ik enorm gegroeid. Voor een literatuurstudie of een goede samenvatting van onderzoeksresultaten draai ik mijn hand nu niet meer om. Minstens zo waardevol is dat ik veel over mijzelf heb geleerd. Zo kwam ik er tijdens de opleiding achter dat ik een systeemdenker ben. Ik kan dingen goed overzien, maar vond het moeilijk om te ‘trechteren’. Voor mij is alles interessant! Tijdens de intervisiegesprekken, die een belangrijk onderdeel zijn van de opleiding, krijg je goed inzicht in jezelf. En worden technieken aangereikt om met je ‘valkuilen’ om te gaan.”

“Mijn eindproduct is een onderzoek naar cliënten die op de zorg moeten wachten nadat ze op de oproepknop hebben gedrukt. Uit de literatuurstudie en de probleemanalyse kwam naar voren dat dit een ‘geaccepteerd’ probleem is. We vinden het dus normaal. En dan kan het gebeuren dat een cliënt na het douchen bloot in de badkamer op de zorg zit te wachten. Ik vind dat niet normaal. Want met de juiste inzichten en de juiste middelen kun je echt iets aan dat wachten doen. Ik heb drie manieren ontwikkeld om het verpleegoproepsysteem te verbeteren. Ook geef ik concrete tips. Binnen Topaz willen ze nu verder met mijn onderzoek. Daarnaast doe ik nu mee aan een groot domoticaproject binnen Topaz. En ik word regelmatig gevraagd om te praten over innovatie in de zorg. Allemaal leuke dingen, waar ik me nu nog beter toegerust voor voel.”