AAN VRAGEN

“Wij willen zeker weten of de waakvlamfunctie effect heeft”

Kinderen opvoeden is ingewikkeld. Zeker voor ouders met een licht verstandelijke beperking. Speciaal voor deze groep biedt de interventie HouVast uitkomst. Inge van Wijk, gedragsdeskundige bij Middin, is betrokken bij het onderzoek naar de waakvlamvariant van HouVast, dat haar organisatie met steun van het Zorgondersteuningsfonds uitvoert. “De signalen uit de praktijk zijn positief.”

“Voor gezinnen met een ouder – of beide ouders – met een licht verstandelijke beperking ontwikkelden de William Schrikker Groep de interventie HouVast. Goed genoeg ouderschap staat centraal, met oog voor de belangen van het kind. HouVast kent twee varianten. In de intensieve variant krijgt een gezin veel uren begeleiding. Deze intensieve ondersteuning is uitgebreid onderzocht en theoretisch goed onderbouwd. Daarnaast is er de waakvlamvariant: het gezin wordt minder intensief begeleid, maar wel ‘vastgehouden’. Wat goed gaat wordt ondersteund en hier en daar worden nog vaardigheden versterkt. Over de werking van de waakvlamfunctie is minder bekend, een goede theoretische erkenning ontbreekt. Wel zijn de signalen uit de praktijk positief. Wij willen zeker weten of de waakvlamfunctie effect heeft. Want we besteden onze energie en tijd graag aan dingen die werken.”

Inge van Wijk

“Met steun van het Zorgondersteuningsfonds volgen we 12 gezinnen, 6 van Middin en 6 van ASVZ. Het zijn gezinnen die al langere tijd stabiel zijn en niet meer dan 1,5 uur per week ondersteuning krijgen. Een onderzoeker van de William Schrikker Groep heeft de gezinnen geïnterviewd én hun begeleiders bevraagd. Ook organiseerden we een focusbijeenkomst met de ouders in Blijdorp. ’s Ochtends spraken we over de HouVast-begeleiding en ’s middags genoten de ouders met hun kinderen van de dierentuin. Dat was ontzettend leuk én leerzaam. Want de ideale begeleider blijkt niet te bestaan. Wat de ene ouder prettig vindt, werkt voor een ander niet. De match tussen ouder(s) en begeleider is dus heel belangrijk.”

“Het doel van ons onderzoek is zeker te weten of hulpverlening die in de buurt blijft, en wanneer nodig inspringt, effect heeft. Want ook ouders moeten er elke keer weer tijd voor vrijmaken en krijgen mensen over de vloer die iets vinden van wat ze doen. En als het onderzoek aantoont dat het werkt, willen we de waakvlamfunctie vaker inzetten. Zodat we gezinnen blijvend zelfvertrouwen kunnen geven. Hoe fijn is het als wij met de waakvlamfunctie van HouVast mensen met een licht verstandelijke beperking ‘ouders’ van hun kinderen kunnen laten zijn.”

Inmiddels is het onderzoek afgerond en is hieronder een videopresentatie te zien over de HouVast Waakvlam methodiek.