AAN VRAGEN

“De waakvlamvariant van HouVast is nu een erkende interventie”

Kinderen opvoeden is ingewikkeld. Zeker voor ouders met een licht verstandelijke beperking. Speciaal voor deze groep biedt de interventie HouVast uitkomst. Met steun van het Zorgondersteuningsfonds deed Middin onderzoek naar de waakvlamvariant van HouVast. Gedragskundige Inge van Wijk was daarbij betrokken. “Ouders zijn blij met de positieve insteek.”

“Voor gezinnen met een ouder – of beide ouders – met een licht verstandelijke beperking ontwikkelde de William Schrikker Groep de interventie HouVast. Goed genoeg ouderschap staat centraal, met oog voor de belangen van het kind. HouVast kent twee varianten: HouVast-intensief en HouVast-waakvlam, met als enige verschil de intensiteit van de ondersteuning. In de intensieve variant krijgt een gezin veel uren begeleiding, in de waakvlamvariant minder. Maar het gezin wordt wel ‘vastgehouden’. Wat goed gaat wordt ondersteund en hier en daar worden nog vaardigheden versterkt. En als het nodig is kan extra begeleiding snel weer worden ingevlogen. HouVast-i, de intensieve variant, was al uitgebreid onderzocht en theoretisch onderbouwd. Maar over de werking van HouVast-w, de waakvlamvariant, was minder bekend. Wij wilden HouVast-w graag onderzoeken en het Zorgondersteuningsfonds maakte dat mogelijk.”

Inge van Wijk

“We onderzochten of hulpverleners HouVast-w uitvoeren zoals bedoeld. Ook hebben we gekeken hoe hulpverleners en gezinnen HouVast-w ervaren en waarderen. Dat deden we via interviews en focusgroepen met hulpverleners en ouders. Dat was een tip die we van het Zorgondersteuningsfonds kregen toen we ons onderzoeksvoorstel indienden. Heel waardevol, anders hadden we bijvoorbeeld nooit van ouders gehoord hoe verschillend ze tegenover ‘bemoeien’ staan. Dat is een spanningsveld waarvan een hulpverlener zich goed bewust moet zijn.”

“Hulpverleners ervaren dat ze met HouVast-w partnerschap met de ouders kunnen opbouwen. De technieken van HouVast-w helpen daarbij. Ook zijn ze, net als de ouders, enthousiast over de positieve insteek van HouVast. Die maakt bijvoorbeeld dat eventuele zorgen makkelijker bespreekbaar zijn. Wel geven ouders aan dat er een klik met de hulpverlener moet zijn. Alleen dan ervaren ze de hulpverlener echt als steun, iemand die in hen gelooft en langere tijd oplossingsgericht meedenkt. Ze accepteren hun hulp dan graag, want net als andere ouders willen ze dat het goed gaat met hun kinderen.”

“Natuurlijk kunnen er altijd dingen beter. Zo bleek bijvoorbeeld dat nog niet alle technieken van de methode even vaak gebruikt worden. Die verbeterpunten nemen we nu mee, zodat we het gebruik van HouVast-w in de praktijk verder kunnen ontwikkelen. Kers op de taart is dat HouVast-w mede dankzij dit praktijkonderzoek nu erkend is als interventie. Daar zijn we trots op.”

Bekijk hieronder de videopresentatie over het praktijkonderzoek naar de werking van HouVast-w van Inge van Wijk en Marjan van Gameren.