Met steun van het Zorgondersteuningsfonds ontwikkelde GGZ Drenthe een leefstijlinterventie speciaal voor mensen met een psychiatrische aandoening. De deelnemers kregen een fitbit, betrokken een maatje uit hun steunsysteem en volgden groepsbijeenkomsten over allerlei leefstijlthema’s. Leefstijlcoach Nicolette Moes en promovendus Jolien Kik vertellen. “Deelnemers hebben hele mooie stappen gezet.”
“Ons leefstijlprogramma bestaat uit 18 bijeenkomsten. De eerste bijeenkomst is individueel. Dan maken deelnemer, maatje en trainer samen een concreet doel. Meer wandelen bijvoorbeeld, of meer ontspanning of minder suiker eten. Daarna volgen de deelnemers groepsbijeenkomsten over leefstijlthema’s als slapen, voeding, sociale contacten, zingeving en ontspanning. Afgewisseld met individuele gesprekken, met het maatje erbij.”
“In totaal hebben 55 mensen meegedaan aan de leefstijlinterventie, in groepjes van 5 tot 8 personen. Slechts 9 mensen zijn gestopt en alleen omdat het echt niet anders kon. Door een ziekenhuisopname bijvoorbeeld. Wij hebben mensen alleen maar zien opknappen. Ieder op zijn eigen manier. Eén vrouw ging van 250 stappen per dag naar 2000 stappen, anderen ging van 5000 naar 10000 stappen. Weer anderen zijn gaan sporten of doen nu dagelijks een ontspanningsoefening. Soms was er ook een mooie bijvangst. Zoals het maatje dat ook stopte met alcohol drinken. Of het gezin dat weer begonnen is met gezond eten. Daar eten nu 3 kinderen elke dag een verse maaltijd. Deelnemers gaven aan dat ze op sombere gedachten en angst niet altijd de regie hebben. Maar wandelen of gezond eten hebben ze wél zelf in de hand.”
“Omdat de interventie nieuw is en we met meerdere groepjes werkten, konden we gaandeweg het traject dingen aanpassen. Zo hebben we één individueel gesprek vervangen door een extra groepsbijeenkomst. Want de groep bleek heel helpend. En toen de beweegoefeningen voor een aantal deelnemers te moeilijk bleken, hebben we die samen met een psychomotorisch therapeut aangepast. Zo werd het programma steeds meer op maat. Ook hebben we een aantal oefeningen toegevoegd die het zelfbeeld positief versterken. We hebben echt goed kunnen uitzoeken wat wel en niet werkt. We weten nu zeker dat de interventie haalbaar is en dat de deelnemers enthousiast zijn. Maar dat is nog niet voldoende voor een wetenschappelijke onderbouwing. Daarom starten we nu met een vervolgonderzoek, waarin we gestructureerd en gecontroleerd resultaten ophalen. In de tussentijd gaan we wel gewoon door met de interventie. Want inmiddels is er veel vraag naar. Ook behandelaren verwijzen patiënten door. Dat vinden we extra leuk, omdat juist de behandelaren er aan het begin sceptisch tegenover stonden. Zij horen nu dus ook terug dat het werkt.”