AAN VRAGEN

“Via bewegen en mentale coaching positieve ervaringen opdoen”

Cynthia Janssen is ambulant begeleider bij Sherpa en zag steeds vaker cliënten in een vicieuze cirkel terechtkomen bij problemen. Met steun van het Zorgondersteuningsfonds gooide ze het over een heel andere boeg. Samen met sportschool Feel Good Studio ontwikkelde ze de leefstijl- en begeleidingsinterventie Make Yourself Proud. Met succes. De cliënten zijn enthousiast en voelen zich beter. Zowel fysiek als mentaal.

“Mensen kunnen alleen wat bereiken als ze intrinsiek gemotiveerd zijn. Dat geldt voor iedereen, voor mensen met en zonder een (licht) verstandelijke beperking. Maar hoe breng je die motivatie tot stand? Als een cliënt al jaren hulpverlening krijgt, zonder vooruit te gaan, kan dat lastig zijn. Dan geloven cliënten er op een gegeven moment niet meer in. Beter is het dan de focus te verschuiven: van problemen naar sterke punten en positieve ervaringen. Om zo de vicieuze cirkel te doorbreken. Met steun van het Zorgondersteuningsfonds hebben we voor deze groep de leefstijl- en begeleidingsinterventie Make Yourself Proud ontwikkeld. Make Yourself Proud heeft 4 fundamenten: bewegen, positieve psychologie, de kracht en steun van lotgenoten en coaching op leefstijl. Via fysieke inspanning en ontspanning doen de cliënten positieve ervaringen op. Zodat ze hun eigen kracht en motivatie kunnen herstellen. En dat doen ze in een gewone sportschool. Ook dat is een belangrijk onderdeel van de interventie. Want in de beleving van de cliënten doen ze mee aan de gewone maatschappij, een enorme boost voor hun eigenwaarde.”

Cynthia Janssen

“Beweging kan heel veel met iemand doen. Beweging kan bewustzijn creëren, gewoon door te ervaren. En dat werkt vaak beter dan mensen cognitief aanspreken. Dat maakt Make Yourself Proud een interventie waarmee je allerlei doelen kunt halen. Niet alleen op fysiek niveau, maar juist ook op sociaal-emotioneel niveau. Doordat ze hun grenzen verleggen in de sportschool, ervaren de cliënten dat ze zelf invloed hebben. En ze maken deel uit van een groep, ze staan er niet alleen voor. Al die ervaringen werken ook buiten de sportschool door, waardoor hun sociale en mentale welbevinden enorm toeneemt. Hun individuele begeleiders merken dat ook. Gesprekken krijgen meer diepgang. Alsof er een deurtje is opengezet, een ingang waardoor cliënten zich weer kunnen ontwikkelen.”

“De interventie duurt 15 weken. In die tijd sporten de cliënten 2 keer per week in groepsverband en komen ze elke 2 weken samen voor mentale groepscoaching. Dan praten ze over thema’s als assertiviteit, de invloed van gedachten, voeding en slaap. Elke bijeenkomst start met een meditatie. Uiteraard kunnen de cliënten na afloop van het programma doorgaan met sporten. Dat doen ze bijna allemaal. Wat ik heel mooi vind is dat we met relatief weinig begeleidingsuren zoveel kunnen bereiken. Daarom is het jammer dat de financiering nog moeizaam is. De interventie valt niet binnen de bestaande productgroepen. Gelukkig heeft Sherpa ervoor gekozen wél door te gaan. Ik hoop dat meer organisaties volgen en dat uiteindelijk ook financiers de meerwaarde zien. Zodat straks meer cliënten de positieve gevolgen van bewegen kunnen ondervinden.”

Kijk hieronder een videopresentatie over dit afgeronde onderzoek.

Make Yourself Proud Leefstijlinterventie