Probleemgedrag ligt zelden alléén aan het kind. Maar hoe maak je de interactie binnen een gezin inzichtelijk? Inge Zomervrucht, psychomotorische therapeut en onderzoeker bij Alliade, ziet mooie dingen gebeuren als ouders en kind(eren) met een licht verstandelijke beperking samen de zaal ingaan. Samen met een systeemtherapeut en met steun van het Zorgondersteuningsfonds wil ze psychomotorische gezinstherapie een wetenschappelijke basis geven.
“Laatst kwam een moeder met haar twee dochters bij mij in de zaal. Hulpverleners probeerden haar al jaren uit te leggen wat ze kon doen om het minder zwaar te hebben. Zonder resultaat. Ik vroeg moeder en dochters om al het materiaal van de ene kant van de zaal naar de andere te brengen. Maar hun voeten mochten de grond niet raken. De moeder zette haar twee meiden op een kast en ging keihard aan de slag. Haar dochters hoefden niets te doen. In de daaropvolgende sessie met de systeemtherapeut viel het kwartje wél. De ervaring in de zaal maakte in één keer duidelijk dat de moeder haar dochters als prinsesjes behandelde.”
“Zo hebben we al veel positieve ervaringen met psychomotorische gezinstherapie opgedaan. Doordat kwartjes eerder vallen, gaan trajecten sneller en zijn ze minder intensief voor de ouders. Ook voelen de gezinnen zich meer gehoord en begrepen: ‘Dit is precies wat bij ons thuis gebeurt!’. En het is gewoon leuk in de zaal. Ook dat is heel belangrijk voor de interactie binnen een gezin. Plezier mag echt voorop staan. En dan gebeuren mooie dingen. Want zodra de interactie binnen het gezin verbetert, neemt ook het probleemgedrag af. Problemen voelen minder zwaar.”
“Vooralsnog zijn deze ervaringen ‘subjectief’. Hoog tijd dus om er een wetenschappelijk basis aan te geven. Dat gaan we met dit onderzoek doen: is wat wij ervaren ook wat er daadwerkelijk gebeurt? We zijn heel blij dat het Zorgondersteuningsfonds ons de ruimte biedt hiermee te pionieren. Want dit is het eerste onderzoek naar psychomotorische gezinstherapie in de gehandicaptenzorg. En als we straks wetenschappelijk bewijs hebben, hopen we dat psychomotorische gezinstherapie een vast product in ons aanbod kan worden. Zodat we nog meer gezinnen met een kind met een licht verstandelijke beperking kunnen helpen.”
Volg de voortgang van het onderzoek op alliade.nl [link: https://www.alliade.nl/over-alliade/praktijkgericht-wetenschappelijk-onderzoek/onderzoeken/1356/pmgt-samen-aan-de-slag].