AAN VRAGEN

“Een hulpmiddel waar dokters, begeleiders én de cliënt zelf wat aan hebben”

Daphne Konz (41) is arts voor verstandelijk gehandicapten bij Stichting Zuidwester. Ze werkt al jaren intensief met mensen met een licht verstandelijke beperking. Vaak schrikt ze als ze ziet wat er misgaat met medicijnen. Met steun van het Zorgondersteuningsfonds ontwikkelt ze een vragenlijst en website. Om cliënten te helpen hun medicijnen zelfstandig te gebruiken en beheren.

“Laatst had een cliënt zo’n kiespijn dat hij in een dag een heel doosje ibuprofen had opgemaakt. Veel cliënten weten gewoon niet wat er kan gebeuren als ze de dosering overschrijden. En dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Mensen met een ernstige verstandelijke beperking hebben ouders of begeleiders die helpen en het medicatiebeheer soms zelfs overnemen. Bij mensen met een licht verstandelijke beperking is de situatie heel anders. Begeleiders die er met hun cliënten over willen praten, stuiten vaak op verzet.”

Daphne Konz

“Natuurlijk houd ik hier als arts voor verstandelijk gehandicapten rekening mee. Als ik iets voorschrijf, bespreek ik het gebruik tot in detail met de cliënt. Maar veel andere dokters doen dat niet. Onze cliënten komen ook gewoon bij de specialist in het ziekenhuis. Bovendien streven onze cliënten naar zoveel mogelijk zelfstandigheid. Dat ondersteun ik van harte. Via de apothekers van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik leerde ik de BEM (Beheer Eigen Medicatie) kennen, een vragenlijst voor ouderen. Na een testje bleek de lijst echter niet geschikt voor onze cliënten. Net toen ik verzuchtte hoe mooi het zou zijn als ik tijd en ruimte had om de BEM aan te passen, kwam de oproep van het Zorgondersteuningsfonds voorbij.”

“Ik vind het een feestje dat ik iets wat ik belangrijk vind nu echt verder kan uitwerken. Tot een hulpmiddel waar andere dokters, begeleiders én de cliënt zelf wat aan hebben. Als alles straks klaar is, kunnen dokters of begeleiders met de BEM een gesprek voeren over het gebruik en beheer van medicijnen. En voor cliënten die toch nog wat meer informatie nodig hebben, ontwikkelen we een website. Met alles wat ze moeten weten, van bijwerkingen tot het bewaren van medicijnen, voorzien van duidelijke iconen. Natuurlijk betrekken we de cliënten zelf ook daarbij. Vervolgens toetsen we de BEM en de website bij 3 organisaties. Zodat we zeker weten dat het aansluit bij de behoefte. Want de belangstelling is groot. Ik word nu al regelmatig gebeld door artsen van andere organisaties.”