Schulden, verlies van huisvesting, loverboys: mensen met een licht verstandelijke beperking lopen allerlei risico’s. Met soms criminaliteit en ander grensoverschrijdend gedrag als gevolg. Een goede risico-inventarisatie kan helpen. Samen met Hogeschool Leiden ontwikkelde Middin een concept risico-instrument. Met steun van het Zorgondersteuningsfonds maakt Julia Braun, coördinator forensische zorg, dit instrument nu klaar voor gebruik.
“Gehandicaptenzorgorganisaties zijn er om de kwaliteit van leven van hun cliënten te verhogen. Daar hoort steeds vaker ook begeleiding op risico’s bij. Want de groep cliënten met een licht verstandelijke beperking wordt complexer. Bijkomende problemen als verslaving en criminaliteit komen steeds vaker voor. Dat willen we natuurlijk voorkomen. En als het toch gebeurt, willen we de kans op recidive zo klein mogelijk houden. Het helpt als we de risico’s goed in kaart brengen. Maar daar zijn we nog onvoldoende op ingericht.”
“Anderhalf jaar geleden zijn we begonnen met een inventarisatie. Samen met begeleiders en gedragsdeskundigen hebben we gekeken welke risico’s we zien bij cliënten en hoe we die kunnen definiëren. Ook hebben we veel andere risico-instrumenten bekeken. Dat resulteerde in een aantal overkoepelende thema’s en een concept risico-instrument voor onze doelgroep. Met steun van het Zorgondersteuningsfonds onderzoeken we nu of het instrument bruikbaar is in de praktijk. We zijn begonnen met een test door verschillende collega’s. Die zijn tot nu toe heel enthousiast. Ze geven aan dat ze meer inzicht in hun cliënten krijgen. En meerdere begeleiders willen het concept zelfs al gaan gebruiken. Het enige nadeel is dat de lijst vrij uitvoerig is. Maar omdat het nieuwe instrument een bestaand, ontoereikend risico-instrument vervangt, valt de extra regeldruk gelukkig mee.”
“Ik vind het mooi dat met ons instrument de kwaliteit van leven nog steeds voorop staat. We vermijden risico’s niet, we brengen ze in kaart. Het doel is bewustwording van risico’s en daar adequaat op reageren. Want zonder risico’s ook geen groei! Natuurlijk gaan we medewerkers straks ook trainen in het gebruik van het instrument. Daarvoor ontwikkelen we nu een korte e-learning, gevolgd door een training van twee uur op locatie. Ook werken we aan handvatten om met cliënten het gesprek over risico’s te voeren. Dat doen we samen met cliëntonderzoekers, dat is ontzettend leuk. Ik hoop dat cliënten straks merken dat we meer zicht hebben op risico’s en dat we hen daar beter bij kunnen begeleiden. Zodat ze bewust of onbewust voelen dat hun kwaliteit van leven omhooggaat.”